Examen

Wij hebben alle examens voor je op een rij gezet waar je tijdens je autorijlessen mee te maken kunt krijgen:

  • Theorie examen
  • Praktijkexamen
  • BNOR examen
  • Faalangstexamen
  • Tussentijdse toets
  • Rijtest (N.B. geen examen)

Theorie examen

Met het theorie examen wordt getest of jij de verkeersregels kent en verkeersinzicht hebt. Daarbij wordt ook gekeken naar kennis van gevaarherkenning. Je hebt het theorie certificaat nodig voordat je kunt deelnemen aan het praktijkexamen. Lees op de pagina Theorie hoe lang je certificaat geldig is.

Praktijkexamen: 55 minuten

Dit is het rijexamen dat je aflegt bij het CBR. Je dient in het bezit te zijn van het theorie certificaat om het rijexamen aan te vragen. Als je slaagt voor je rijexamen, ontvang je later je rijbewijs. Het praktijk rijexamen is inbegrepen bij onze lespakketten A, B en C. We kunnen ook een los praktijkexamen voor je aanvragen. Kijk bij Tarieven welk lespakket het beste bij je past en voor de actuele prijzen. Het praktijkexamen duurt 55 minuten.Dit is inclusief voor en na gesprek. Vanaf je 17e kun je op voor je rijexamen.

BNOR Examen: 70 minuten

Als je 4 keer zakt voor je rijexamen binnen een periode van 5 jaar, doe je daarna een speciaal rijexamen. Dit staat bekend als het BNOR examen. Tijdens zo’n examen heeft de examinator meer tijd voor je. In plaats van 55 minuten duurt het examen nu 70 minuten. Er worden dezelfde eisen gesteld als aan het gewone examen en je neemt ook aan alle onderdelen deel. BNOR staat voor ‘Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid’ en het BNOR examen werd voorheen het staatsexamen genoemd.

Nu is het BNOR examen een speciaal examen dat je bij het CBR aflegt. Als je zakt voor het BNOR examen, zullen ook je latere rijexamens een BNOR examen zijn. Wil je meer weten over het BNOR examen, bekijk dan de pagina ‘4 keer gezakt’ van het CBR.

Faalangstexamen: 80 minuten

Er is een speciaal rijexamen voor mensen met faalangst. Je krijgt dan een examinator die is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met faalangst of extreem zenuwachtig zijn. Er is meer tijd, het totale examen duurt 80 minuten. Op die manier kun je zo veel mogelijk tot rust komen en kun je tijdens de rit om een time out vragen. Lees op de pagina ‘faalangst rijexamen’ van het CBR meer over de het faalangstexamen. Of vraag ons naar de mogelijkheden. Wij kunnen het faalangst rijexamen voor je aanvragen.

Tussentijdse toets: 55 minuten

Met de tussentijdse toets kun je alvast wennen aan de examensituatie. De toets duurt even lang als een gewoon examen en je verricht dezelfde handelingen. Als je de bijzondere verrichtingen goed aflegt, kun je hiervoor wel vrijstelling krijgen tijdens je eerste rijexamen. Voor een tussentijdse toets moet je 16,5 jaar zijn.

Rijtest

De CBR rijtest is geen examen, maar voor de volledigheid vermelden we hem hier toch. Vanwege een medische indicatie kun je een verzoek ontvangen om een rijtest te doen. De rijtestdeskundige van het CBR kijkt dan of je in staat bent tot het veilig bedienen en besturen van een auto. Lees bij Overige rijlessen alles voor de CBR rijtest.